>

Fogsor tisztítása

A helyes fogsorhasználat elengedhetetlen feltétele, a fogmű megfelelő tisztítása. Úgy mint saját maradó fogaink, a fogsor is napi tisztítást igényel. Igaz fájni, elszuvasodni nem tud, de más kellemetlen problémát okozhat a nem megfelelő karbantartása. Nemcsak a lepedék lerakódás, illetve kellemetlen szájszag kialakulása miatt fontos, hanem ezzel, más bakteriális, gombás betegségek is kiküszöbölhetők.  
A lepedék a fog felszínén folyamatosan kialakuló, baktériumokkal teli ragacsos, színtelen réteg. Ez rendszeres mechanikus tisztítással könnyen eltávolítható, ám ha ez nem történik meg, napokon belül a nyálból kiváló kemény ásványi anyagok (mészsók) lerakódásával fogkő képződik. A fogkő eltávolítása viszont már technikai segítséget igényel.

A fogművet viselők életmódja is nagyban befolyásolja a fogsor állapotát. A dohányzás, sok kávé, tea, csokoládé fogyasztása elszínezheti pótlásukat.

Implantátummal rendelkezők fokozott figyelemmel kell  tisztítsák pótlásukat, hiszen az implantátum körül megjelenő lepedék, fogkő nemcsak gombás, illetve bakteriális fertőzésekhez, hanem fogínysorvadáshoz és ezzel a beültetett pótlás elvesztéséhez is vezethet.
A műfogsorrögzítőt használok is alapos karbantartást igényelnek. Nekik minden egyes kivételkor teljesen el kell távolítani a ragasztót, mind a műfogsorról, mind az ínyről egyaránt. A nyálkahártyán maradt ragasztó, kellemetlen leheletet, szájfertőzést okozhat.

Pótlásunk élettartalmát is növelhetjük a rendszeres tisztítással. A lepedék, fogkő kialakulása, rögzítő paszták nem megfelelő használata, nemcsak egészségünkre, hanem a fogsorunkra is káros hatással lehet. Az íny részen, illetve a fogsor belsejében maradt szennyeződés módosíthatja fogsorunk harapási magasságát, illetve síkját, mely jobb esetben billegéshez majd a pótlás töréséhez, rosszabb esetben állkapcsunk károsodásához vezethet.
Részleges pótlást viselők, a fogsor tisztítása mellett, saját maradó fogazatukra is figyelniük kell. Valódi fogak és a fogsor találkozásánál, fokozottabb a lepedék lerakódás, fogkő képződés, mely a fogak károsodásához, a pótlás helytelen használatához vezet.

A fogmű tisztítása nem nagy ördöngőség! Igaz egy kicsit időigényesebb,de hamar napi rutinunká válhat, megfelelő eszközök használatával. Mivel pótlásunk igen törékeny, ezért nagyon fontos a biztonságos hely biztosítása. Ezt könnyen elérhetjük ha a mosdókagylóba egy törülközőt teszünk, vagy vízzel töltjük, így ha véletlenül kiesik a kezünkből puhára pottyan.
Pótlás tisztításának két módja van, egyik a mechanikus (fogkefés), másik a kémiai (tablettás) tisztítás.

Fogmíves Labor © 2017 minden jog fenntartva