>

Mi a fogsor?

A fogsor nem csak az időskor problémája, hanem sajnos egyre gyakrabban érinti a fiatalabb generációt is. A jól elkészített fogpótlás javítja a megjelenést, hozzájárul a jó közérzethez, biztosítja a beszéd és a rágás zavartalanságát.
A műfogsorral pótoljuk a már hiányzó fogakat. Ez a fogpótlás szájból kivehető.

Sok ember idegenkedik a műfogsor viselésétől. Az új fogsor eleinte kellemetlen, zavaró érzés lehet, megszokása hetekig, hónapokig eltarthat. Az első hetekben kényelmetlen lehet az új fogsor. Ez egészen addig tart amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulja a fogsort a helyén tartani. Előfordulhat, hogy a jól elkészített fogsor is elmozdulhat nevetés, köhögés, tüsszentés közben. Ilyenkor úgy teheti vissza a protézist, hogy nyel egyet és óvatosan összezárja a fogsorát.
A kezdeti időben előfordulhat enyhe nyálkahártya érzékenység és irritáció, valamint erőteljesebb nyálképződés. De mind ezek a tünetek idővel megszűnnek. A megszokásban segíthetnek az apróbb trükkök, mint például a savanyú cukorka szopogatása, a beszéden a hangos olvasással lehet segíteni. Az evést is meg kell tanulni, de sok türelemmel menni fog.

A száj mindkét oldalán egyszerre rágva, pici apró, kezdetben puha falatokkal, hogy a fogsor ne billenjen meg. A harapást eleinte mellőzni kell. A túl kemény, nagyon forró, ragadós ételek a későbbiekben is okozhatnak problémát. Étkezések után nagyon fontos a fogsor tisztítása.
A műfogsort tanácsos éjjel-nappal hordani és csak a tisztítás idejére kivenni. Az fogsor éjszakai viselése lerövidíti a megszokási időt is.

A műfogsoroknak két fajtájuk van a teljes és a részleges.
Teljes fogsort fogatlan állcsontra készítenek, ez helyettesíti az összes fogat a felső vagy az alsó állcsonton. Az alsó műfogsor patkó alakú, a felső fogsor teljesen befedi a szájpadlást. Lehetőség szerint az állcsontba ültetett fogászati implantátumokra stéges vagy nyomógombos rejtett elhorgonyzással rögzíthető a teljes kivehető fogsor. A fogpótlás ugyan továbbra is kivehető marad, de beszédkor és étkezéskor kényelmesebb, komfortosabb a viselése.
Ha a meglévő saját fogak mellett sok fog hiányzik akkor részleges kivehető fogsor készíthető. A részleges műfogsorok különböző elhorgonyzással, és esetenként fém alapra készülnek. A kapcsos elhorgonyzású műfogsor a legegyszerűbb és legolcsóbb. A meglévő saját fogat vagy a rá készített koronát öleli körül a kapocs. Kombinált részleges műfogsor a rögzített és a kivehető fogpótlás együttes alkalmazásával készíthető.

Ezzel a megoldással a kivehető fogsor rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a rögzített híddal ellátott fogakhoz. Kevés saját meglévő fog esetén megoldás lehet a teleszkópos kivehető fogpótlás is. Ebben az esetben a saját fogakra egy rögzített fém sapka kerül (primer korona). A fogsorban lévő ugyan ilyen sapkákat erre kell felhelyezni, ezek segítségével rögzül a fogsor a szájban. Ezeknek a rejtett elhorgonyzásoknak nem csak esztétikai előnyük van, hanem stabilitást is biztosítanak a kivehető fogműnek.
A műfogsort a fogorvos által levett lenyomatra személyre szabottan készítik el a fogtechnikai laboratóriumban. A fogsor alaplemezének anyaga speciális műanyag, melyet fém részekkel is kombinálhatnak (kapcsok, fémlemez, teleszkóp korona).

A fogsorban lévő gyári műfogak készülhetnek műanyagból vagy porcelánból, melyek összhangban vannak a természetes fogak színével. A fogak színe színskálából választható, teljes fogpótlás esetén szabadon, részleges fogsornál a saját meglévő fogakhoz igazítva. A különböző arcformákhoz (□ ,○ ,∆) megfelelő alakú fogak kiválasztására is van lehetőség.
Az új fogsor feltöréseket okozhat. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a fogsor, hanem azt, hogy a szájnyálkahártya mozgásainak megfelelően igazítani kell a fogpótláson. Ha bármi rendellenességet érez a fogsor használata közben, akkor forduljon fogorvosához, technikusához. Előtte pár órával a fogsort használni kell, hogy az orvos vagy a fogtechnikus lássa hol szükséges igazítani a fogpótláson.
A jól elkészített fogsorok is egy idő elteltével elvesztik stabilitásukat, helyben maradásuk csökken. A műfogsor egyre többször kibillen, elmozdul, csúszkál. Ez azért van mert az íny és a csont formája folyamatosan változik, az íny sorvad. Ezért kell a kivehető fogpótlást időnként (ez egyénileg változó) alábélelni. A meglévő fogsor segítségével az orvos készít egy lenyomatot, a fogtechnikus ennek alapján elkészíti az új műanyag alaplemezt. A nyálkahártyára felfekvő felszín újra pontosan illeszkedni fog, ezáltal a fogsor stabilabb lesz. A fogpótlás korrekciójára ebben az esetben is szükség lehet.

A szájképletek változása miatt 4-5 évente ajánlott új fogsort készíttetni.

A fogsor leeshet a földre, beleeshet a mosdóba, de az is lehet, hogy annyira megfeszül a szájban vagy már annyira elveszti stabilitását, hogy megreped, eltörik. Előfordulhat, hogy részleges fogsor esetében letörik a kapocs, vagy időközben ki kell húzni egy maradó fogat. Mindezen problémákat a fogtechnikus orvosolni tudja. Házilag nem szabad próbálkozni semmiféle ragasztóval, reszelgetéssel, mert nagyobb kárt tehet fogsorába és javíthatatlanná válik.

A kivehető fogsorok rendszeres tisztítása nagyon fontos. Minden nap meg kell tisztítani a rárakódó lepedéktől és ételmaradéktól. A tisztítás a szájüreg egészségét is befolyásolja. Részleges fogsoroknál nagyon fontos a meglévő fogak egészségének megőrzése, mivel a műfogsor és a saját fogak érintkezésénél a lepedék könnyebben felhalmozódhat. A teljes fogsor használata előtt mindig érdemes az ínyt, a nyelvet és a szájpadlást puha fogkefével megtisztítani. A fogkő a műfogsoron is lerakódhat a felhalmozódott lepedék elmeszesedése miatt, ez megfelelő tisztítással megakadályozható. A fogsort először is alaposan le kell öblíteni, majd megnedvesített fogkefével minden felületét át kell dörzsölni. Ezután műfogsor tisztító tabletta használata ajánlott, mely eltávolítja a makacsabb szennyeződéseket, megakadályozza a gombák és baktériumok megtelepedését, és kellemes leheletet biztosít.

Fogmíves Labor © 2017 minden jog fenntartva